invers Software

Witaj! Zaloguj Utwórz nowy profil Recent Messages

Zaawansowane

Spolsczenia do Calamusa pod Windows

Wysłane przez lesstro 
All files from this thread

Nazwa Pliku Rozmiar pliku   Wysłane przez Data  
struktura plikow na dysku C.zip 116.9 KB otwórz | pobierz lesstro 2015-12-01 Read message
Spolsczenia do Calamusa pod Windows
8 years ago
Witam ponownie wszystkich aktywnych użytkowników i miłośników Calamusa w Polsce.
Właśnie upgradowałem do wersji 2015. Póki co nic przełomowego nie ma.
Brak unicodów, nawet nie można otworzyć plików z ogonkami w nazwie, więc o tłumaczeniu na polski nie ma co marzyć. Mam nadzieję, że wkrótce Ulf coś wymyśli.
Dla wszystkich udostępniam pliki, które ułatwiają operacje na tekstach zawierających ogonki.
Pliki trzeba rozmieścić na partycji C: oraz folderach, tak jak w załączonym Zipie.
Otrzymamy:
1. Polska klawiatura programisty z lewym altem (jak w Atari).
(folder CPX, Control.inf, Xcontrol.acc). Ważne przy rozruchu Calamusa z wciśniętym ctrl, trzeba na stałe odznaczyć "No AUTO folder..."
2. ...i włączyć Classic Mode - fajniejsza czcionka systemowa (moim zdaniem) i jeśli pamiętam, to ma już polskie literki ekranowe (czekamy na unicody) (folder SYSFONT).
3. Eddie.fnt - polskie litery w Eddim (oprócz polskich literek, jest tam kilka piktogramów telefonów, kiedyś zrobiłem na mój osobisty użytek i nie mam możliwości tego zmienić, jeśli macie jeszcze poczciwego Atari to do dzieła).
4. Folder Codepage - przydatny przy imporcie TTF'ów zawierających polskie litery - umieszcza je na odpowiednich pozycjach w cfn (ascii 193-201 i 209-217).
5. Folder ASCII.TAB - import/export tekstu z/do świata windows przez schowek oraz driver Asciimex.
6. Translat.ini - polskie nazwy plików (odczyt i zapis). Działa tylko do wersji Calamus 2006 R2.
Po tej wesji opcja ta została wyłączona, nie wiem czemu, bo unicodów do dziś brak, a ta opcja chyba nie przeszkadzała.
Jeśli coś pokręciłem w opisie, to proszę o wybaczenie, ale pracowałem nad tymi rozwiązaniami parę ładnych lat temu i skleroza... grunt, że działa do dziś.
W razie co, służę pomocą i przemyśleniami.
strukturaplikownadyskuC.zip
Re: Spolsczenia do Calamusa pod Windows
8 years ago
Super - chętnie skorzystam, choć dopiero za jakiś czas sad smiley Problemy finansowe zmuszają mnie do poczekania z upgreatem na nowszą wersję sad smiley
7 years ago
Hej,

dzieki to zalatwia sprawe, bo ja probowalem to poprzez edycje pliku KEYTAB.INI i bez problemu udalo mi sie zrobic ale, uzyskac tylko male polskie litery (zreszta swego czasu bardzo duzo korespondowalem z ULFem na ten temat), nie uzywajac, zadnych CPX, ani Xcontrol.acc, a teraz to pozwoli ze bracik u siebie na pececie bedzie mogl takze wrocic do Calamusa smiling smiley, ja mam oryginal i uzywam go na Atari.
7 years ago
Nie zostały jeszcze odpowiedzi od STEmu programisty, jeśli może obsługiwać wszystkie kombinacje przycisków sterujących w KEYTAB.INI.

Grüße / Greetings / Groetjes / Salutations,
Ulf Dunkel
7 years ago
ja też upgradowałem do 2015 i w tym tygodniu zaczynam działać ... gazetka będzie składana już wkrótce

dam znać z postępami, super że jest nas kilku smiling smiley

pozdr
5 years ago
Chcialem wrocic do problemu spolszczenia, i zapytać, czy udało Ci sie pisać po polsku W calamusie pod Windowsy przy wykorzystaniu czcionek TTF czy tylko CFN. Jak widac pisałem o tym 2 lata temu i miałem jakieś sukcesy, ale teraz chciałem wrócić ponownie do tego, używam Calamu-s, inna problem to TTF w Calamusie, ale ten problem poruszyłem w osobnym wątku.

Dziękuję za wszelkie informacje

Pozdrawiam
Kroll
5 years ago
Dawno temu, wraz z pierwszą polską wersją Calamusa 1.09N ustalono standard położenia polskich literek w ASCII od 193 i od 209. Przy konwersji z TTF, za takie położenie polskich liter w ASCII odpowiada plik WINDOWS_CALAMUS_PL.CCT. Ale, aby je uzyskać z klawiatury i zobaczyć w edytorze, musisz kompleksowo zrobić resztę punktów. Czytaj uważnie mój pierwszy post, ściągnij pliki i zrób, jak napisałem.
Przy wczytywaniu fontu TTF następuje konwersja. WAŻNE - czcionka TTF musi mieć w unicodach oryginalnie polskie literki, inaczej ich nie będzie w Calamusie.
WAŻNE 2 - dla pewności wciśnij lewy Ctrl i dopiero kliknij na plik TTF'a, wyświetli się pytanie o "encoding" - wybierz CALAMUS PL z listy. Albo prościej w folderze CODEPAGE zostaw tylko WINDOWS_CALAMUS_PL.CCT będzie się aktywował automatycznie.
Nie ma opcji żeby uzyskać coś polskiego z prawym ALt, jak w windowsie. Za sprawą wewnętrznego emulatora Calamus działa na PC, ale filolozofia i obsługa jest z Atari.
Ja mam pokonwertowane różne czcionki i zapisane na stałe do CFN, ale do tego potrzebny jest moduł Fontool. A jak nie było "ogonków" to zrobiłem, no ale to już wyższa szkoła jazdy i pasja.
Powodzenia.
5 years ago
Leestro:
dziekuje serdecznie, dziala mi to na Atari, czyli import czcionki TTF i pisanie po polsku, w takim wypadku, bedzie to tez dzialalo pod windowsami

Pozdrawiam
Kroll
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

All files from this thread

Nazwa Pliku Rozmiar pliku   Wysłane przez Data  
struktura plikow na dysku C.zip 116.9 KB otwórz | pobierz lesstro 2015-12-01 Read message

Dostêpni użytkownicy

Goście: 2
Najwiêcej uzytkowników: 2 dnia 29 Jul 2023
Najwiêcej gości: 486 dnia 07 Jul 2022

top top

© 1998–2023 invers Software. All rights reserved. | Privacy
Questions about this page? | Did you find translation errors in this page?