invers Software

Witaj! Zaloguj Utwórz nowy profil Recent Messages

Zaawansowane

Edycja tekstu pod Windows

Wysłane przez sikor 
Edycja tekstu pod Windows
11 years ago
Ostatnio jeden z użytkowników spytał się mnie, jak w calamusie SL zainstalowanym pod Windowsem edytować polski tekst. Ma ktoś jakiś patent na to - bo rzeczywiście stwierdziłem, że nie jest to ani wygodne, ani intuicyjne. Czasem należy wpisać kilka zdań do publikacji, a wstawianie polskich znaczków jako pojedyńcze znaki nie jest ani wygodne, ani przyjemne.
Pod moją poczciwą TT-ką nie zauważyłem tego problemu...
Re: Edycja tekstu pod Windows
10 years ago
Witam, mam opracowane tabele importu / eksportu tekstu z /do pliku oraz przez schowek systemowy, a do pisania w Calamusie (Eddie i ramka tekstowa) stosuję reja.acc (polska klawiatura programisty z lewym altem). Służę pomocą.

Używam Calamusa od jego początków. Trochę czuję się zawiedziony wersją 2015. Miał być nowy silnik wektorowy i unicody, a tu w zasadzie nic nowego.
10 years ago
Być może trzeba będzie dostosować KEYTAB.INI wewnątrz folderu System w folderze Calamus.

Ponadto, może być konieczne, aby załadować odpowiednie kodowanie czcionek TTF mieć znaki w synchronizacji z klawiatury. Przykro mi, że Unicode wciąż nie jest obsługiwany przez Calamus. To prawdziwa bestia realizacji dla nas.

Grüße / Greetings / Groetjes / Salutations,
Ulf Dunkel
10 years ago
lesstro Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam, mam opracowane tabele importu / eksportu
> tekstu z /do pliku oraz przez schowek systemowy, a
> do pisania w Calamusie (Eddie i ramka tekstowa)
> stosuję reja.acc (polska klawiatura programisty z
> lewym altem). Służę pomocą.
>
> Używam Calamusa od jego początków. Trochę
> czuję się zawiedziony wersją 2015. Miał być
> nowy silnik wektorowy i unicody, a tu w zasadzie
> nic nowego.

Hmm, działa z Windowsem? Jak zainstalować ACC w windowsie? Bo pod TT-ką nie mam problemu, ale z przyczyn lokalowych żadko korzystam teraz z oryginalnego sprzętu sad smiley
10 years ago
http://man.calamus.net/de/faq/01030b.htm

Polish translation (by online translation service):

[b]Jak można używać auto folderu programy i akcesoria?[/b]

Po prostu zastosować odpowiedni folder w folderze Calamus (!) (nazwa folderu: AUTO) i skopiuj żądany Atari auto folderu programy tam. Po prostu skopiuj akcesoria w folderze Calamus. Jeśli przy uruchomieniu Calamus SL naciśnij i przytrzymaj wciśnięty klawisz [CTRL], parametr okno dialogowe, gdzie możesz wyłączyć stosowania ACC i samochód foldery o nazwie Calamus.

Grüße / Greetings / Groetjes / Salutations,
Ulf Dunkel
10 years ago
Witam,

Wyedytowalem plik keytab.ini w czesci [alternate] wpisalem odpowiednie konfiguracje polskich znakow przy wykorzystaniu fontow CFN np:

0x1e=209 (polska litera ą)
ox2e=210 (polska litera ć)
i itd

i są male polskie znaki

Nie wiem natomiast jak uzyskac duze polskie znaki (SHIFT+alt+a) np Ą (duza litera Ą) kod ascii 193

Pozdrawiam
Kroll

Edited 2 time(s). Last edit was 10 years ago by Kroll. (zobacz zmiany)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

top top

© 1998–2025 invers Software. All rights reserved. | Privacy
| Did you find translation errors in this page?